miercuri, 24 noiembrie 2010

Reportaj de la asaltul cetăţii

Dacă aţi citit PLANUL, atunci ştiţi că sîmbătă la Soroca tinerii au cucerit cetatea. Au făsut asta simbolic pentru a-şi afirma dreptul de vot şi transformarea în cetăţeni. Conform planului, echipe de tineri urmau să caute în cetate ştampila de vot ascunsă. Planul a fost implementat cu stricteţe şi veselie la 20 noiembrie 2010.




Sîmbăta cu pricina a tras peste Soroca o ploiţă rece de toamnă. Băltoacele din faţa cetăţii dublau vuzual numărul de participanţi. Au fost vreo 70-80 de tineri împărţiţi în şase echipe. Asaltul nu a început la 14:00 din cauza unei perechi de miri, veniţi să se fotografieze la cetate. Tinerii au aşteptat aceştia să iasă, le-au strigat: "Amar!" şi s-au pregătit de competiţie.
foto: Cristian Căpăţînă

foto: Ion Grosu


foto: Ion Grosu


După ce organizatorii au explicat regulile, cu un cuvînt de salut a venit Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca. El a explicat regulile de securitate, limitele spaţiului de căutare (nu săriţi în fîntînă) şi a dat un indiciu, care a contribuit la găsirea rapidă a ştampilei.



foto: Cristian Căpăţînă
Pentru că eram mulţi, am decis să aranjăm echipele la intrarea în cetate pentru a o ataca succesiv, în valuri. Fiecare echipă a delegat cîte un atlet. Cursa a fost aprigă, cei şase alergători ajungînd cam simultan. Nicolae Bulat a jucat rolul panglicii de finiş, fiind doborît de reprezentantul echipei Speranţa. Deloc surprinzător, Speranţa a ajuns ultima. Rezultatele cursei au decis şi ordinea echipelor.

foto: Xenia Barabaş

foto: Ion Grosu


Ştampila a fost găsită în 2-3 minute de Vasile Aramă, elev în clasa 12-a la liceul Petru Rareş. El a primit o bucată de istorie şi 14 cărţi în valoare de 600 de lei.
foto: Xenia Barabaş
Participanţii au urcat pe terasa cetăţii şi au făcut un cerc al încrederii. Jos, din tineri s-a realizat scrierea cuvîntului Votez. Setul de caractere folosit a fost Times New Moldova, mărimea 18 ani şi mai sus.
în fotografie: Isidor, unul din cei mai activi voluntari, are şi blog.
foto: Cristian Căpăţînă
A fost o atmosferă minunată. Evenimentul a fost posibil numai datorită partenerilor campaniei "Judecă şi Votează", mulţumiri speciale adresăm dlor Nicolae Bulat, şi Şefului Direcţiei Generale Învăţămînt din Soroca, dlui Ghenadie Donos. Salutăm implicarea în organizare a centrului Dacia, ziarele Realitatea şi Observatorul de Nord, SorTV şi JurnalTV, liceele Petru Rareş, Puşkin, Constantin Stere şi Ion Creangă, Colegiul Pedagogic şi voluntarii şi fotografii veniţi din Chişinău.

Aşteptăm doritorii de a se implica pe ultima sută de metri ai campaniei:
Sîmbătă la 11:00 la Centrul Dacia din Soroca.




.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu